Memur sendikaları zam taleplerini açıkladı
Memur sendikaları zam taleplerini açıkladı
ANKARA’da memur sendikaları üyeleri, memur ve emekli memurların mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7’nci Dönem Kamu Sözleşmesi müzakereleri öncesi zam taleplerini açıkladı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Birleşik Konfederasyonu (Birleşik Kamu Çalışanları), Savunma, Büro ve Yardımcı Hizmetler Sendikası (Savdes-Sen) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi yaklaşık 500 üye Çalışma ve Sosyal Bakanlığı önünde bir araya geldi. Güvenlik. Küme, 2024-2025 döneminde memur ve memurların mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri öncesi beklentilerini dile getirdi. Sendika üyeleri, ‘Ücret adaletsizliğini reddediyoruz’, ‘Türk lirası eriyor’ yazılı pankart ve pankartlar taşıdı, sloganlar attı.
‘MAAŞLAR YÜZDE 115 ARTTI’
Birleşik Bayındırlık İşleri Başkanı Mehmet Yeşildağ, tüm kamu çalışanlarının maaşlarına en az yüzde 115 zam yapılması gerektiğini, 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranlarının bu rakam üzerinden hesaplanması gerektiğini söyledi. Yeşildağ, yüzde 115 artırılarak belirlenecek bu tutarlara 2024 ve 2025 yıllarında Ocak, Nisan, Temmuz ve Eylül aylarında yüzde 15 oranında zam yapılması gerekiyor. Ayrıca Ocak 2024’te yüzde 5’lik bir sosyal yardım payı eklenmesi gerekiyor. kümülatif enflasyonun yüzde 15’i geçtiği ayda enflasyon farkı aylık olarak maaş ve ücretlere yansıtılmalıdır. 2024 Ocak ayından itibaren kamu çalışanlarına aylık 10 bin lira konut yardımı yapılması gerektiğini söyledi.
‘AİLE YARDIMI 3 BİN LİRAYA ÇIKARTILMALI’
Savdes-Sen Genel Lideri Tuncay Cengiz, en düşük memur ücretinin yoksulluk sınırı olarak belirlenmesi gerektiğini belirtti. Cengiz, sosyal yardımlara da değinerek, “Aile yardımı 3 bin liraya, çocuk yardımı her çocuk için 1000 liraya çıkarılmalı. Gıda yardımı kapsamında devlet memurlarına ücretsiz öğle yemeği verilmeli. Bu kapsamda 22 gün üzerinden bir öğün yemek bedeli hesaplanarak toplu olarak memurlara ödenmeli, Fazla mesai yapan memurlara günlük ücretsiz yemek veya yemek bedeli ödenmeli, Tay bedeli 2 bin 100 liradan artırılmalı 6 bin liraya çıkartılmalıdır.Giyim Yardımına Dair Yönetmelik güncellenerek, giyim yardımının türü ve esasları piyasa gerçeklerine ve cari oranlara uygun hale getirilmelidir.